Ευγένιος Ευγενίου: H φυγή ξένων καταθέσεων δεν επηρέασε τις επενδύσεις

Συνέντευξη του Ευγένιου Ευγενίου, Διευθύνοντος Συμβούλου, PwC Κύπρου 

Ερώτηση: Πως ολοκληρώνεται η φετινή χρονιά για την PwC Κύπρου;

Απάντηση: Το οικονομικό έτος στην PwC Κύπρου τελειώνει στις 30 Ιουνίου και θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα μας για την οικονομική χρονιά που τέλειωσε σε λίγες εβδομάδες. Μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ χρονιά, που δείχνει ότι έχουμε εδραιωθεί στην ηγετική θέση των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο. 

Ερώτηση: Η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία έχει αποκατασταθεί πλήρως;

Απάντηση: Η κυπριακή οικονομία τρέχει με θετικούς αριθμούς ανάπτυξης. Η αξιολόγηση της είναι στην επενδυτική βαθμίδα, τα spreads του κυπριακού ομολόγου δείχνουν πως η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί. Η φυγή των καταθέσεων έχει να κάνει με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που εφάρμοσε πολύ σωστά η Κεντρική Τράπεζα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον εκεί που υπάρχουν ευκαιρίες στην Κύπρο. Πρέπει να αποσυνδέσουμε το ύψος των ξένων καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες από τις επενδυτικές δραστηριότητες στην πραγματική οικονομία στην Κύπρο. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι τα σύννεφα στην κυπριακή οικονομία και η αβεβαιότητα υπάρχουν. Είναι το Brexit, o εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, υπάρχει η γερμανική οικονομία που δεν πάει ιδιαίτερα καλά. Υπάρχουν σύννεφα στη διεθνή οικονομία, για αυτό πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι, πειθαρχημένοι και το πιο σημαντικό να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στις απαραίτητες αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της κυπριακής οικονομίας. Αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε στο μέλλον. 

Ερώτηση: Aν κρατούσατε μαγικό ραβδί τι θα αλλάζατε στην κυπριακή οικονομία;

Απάντηση: Δεν κρατώ μαγικό ραβδί. Χρειάζονται αλλαγές που θα οδηγήσουν σε πιο γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και εφαρμογής των συμβολαίων μέσω των δικαστηριακών διαδικασιών. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και η πολυνομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών μας για το μέλλον με τις δεξιότητες που χρειάζονται.

Ερώτηση: Θεωρείτε πως η κυπριακή οικονομία μπορεί να επωφεληθεί υπό προϋποθέσεις από το Brexit;

Απάντηση: Έχει υπάρξει κάποιο μικρό ενδιαφέρον σε σχέση με βρετανικές επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν παρουσία στην ΕΕ μετά το Brexit για την Κύπρο. Αυτό το ενδιαφέρον κυρίως έχει πάει στην Ιρλανδία, Γερμανία και Λουξεμβούργο. Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Το Brexit  δυστυχώς δημιουργεί αβεβαιότητες και αναταράξεις και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε.

Follow us