Ευγένιος Ευγενίου: Αισιόδοξοι οι Κύπριοι CEOs

Start adding items to your reading lists:
or
Save this item to:
This item has been saved to your reading list.

 7η τοπική έρευνα για τους CEOs από την PwC Κύπρου 

 

Ευγένιος Ευγενίου

Διευθύνων Σύμβουλος, PwC Κύπρου

Ποιος είναι ο σκοπός διεξαγωγής της έρευνας ανάμεσα στους CEO;

 Η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC διεξάγεται για 21η χρονιά με τη συμμετοχή σχεδόν 1.300 CEOs από 85 χώρες ενώ για 7η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται ειδική μελέτη για την χώρα μας στην οποία συμμετείχαν 67 CEOs επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.  Σκοπός της έρευνας είναι η καταγραφή του παλμού και των αντιλήψεων της επιχειρηματικής κοινότητας  καθώς εξετάζει τις απόψεις των επιχειρηματικών ηγετών για θέματα όπως  η οικονομία, η τεχνολογία, η παγκοσμιοποίηση και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν τη στρατηγική σκέψη τους. Αναλύει τον τρόπο που οι εταιρίες αντιμετωπίζουν τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις απειλές, συγκρίνοντας τις απόψεις των CEOs από διάφορες γεωγραφικές περιοχές. Μέσα από την έρευνα αυτή μπορούμε  να αποκρυσταλλώσουμε μια αντικειμενική άποψη για την κατεύθυνση στην οποία βαδίζουν οι επιχειρήσεις, για το τι σκέφτονται οι ηγέτες τους και ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά.

Τι σημαίνουν για εσάς στην PwC τα ευρήματα της έρευνας;

Τα ευρήματα της μεγάλης αυτής έρευνας αποτελούν, για εμάς στην PwC, ένα εργαλείο ώστε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, να καταλάβουμε τι τους απασχολεί και τι θα ήθελαν από εμάς ώστε να ανταποκριθούμε με περισσότερη ακρίβεια σε αυτές και να τους βοηθήσουμε να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια με επιτυχία. Επιπλέον, η έρευνα προσφέρει τη δυνατότητα σύγκρισης των απόψεων των επιχειρηματικών ηγετών της Κύπρου με τις αντίστοιχες των CEOs στην Ευρωζώνη αλλά και παγκόσμια καθιστώντας την ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης, σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας για την Κύπρο;

Στη φετινή τοπική έρευνα φαίνεται να κυριαρχεί η αισιοδοξία σε όλα τα επίπεδα. Τόσο για τις προοπτικές ανάπτυξης των εταιριών τους, όσο και για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η πλειοψηφία των CEOs στην Κύπρο πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παρουσιάσει βελτίωση μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Συγκεκριμένα το 85% είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 91% είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές αύξησης των εσόδων της εταιρίας τους τα επόμενα 3 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά από το 2013 που η πλειοψηφία των CEOs στην Κύπρο πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί.

Που οφείλεται κατά την άποψη σας αυτή η αισιοδοξία;

Πρώτιστα στο γεγονός πως σήμερα, μια δεκαετία μετά την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης,  η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να στηρίζεται σε ισχυρούς οικονομικούς δείκτες καθώς, όπως φαίνεται, το 2017 θα αναδειχθεί ως η καλύτερη χρονιά μετά το 2010. Οι κεφαλαιαγορές βρίσκονται σε άνθηση και οι προβλέψεις υποδεικνύουν αύξηση του ΑΕΠ στις περισσότερες οικονομίες. Οι ευνοϊκές συνθήκες επεκτείνονται και στο κυπριακό επιχειρηματικό περιβάλλον, με την οικονομία να καταγράφει αυξανόμενα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που αγγίζουν, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το 3,9%. Επιπρόσθετα, οι CEOs, χρησιμοποιώντας την εμπειρία τους από τα προηγούμενα χρόνια, έχουν πλέον αντιληφθεί τη ζωτική σημασία της άμεσης προσαρμογής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και νιώθουν πιο έτοιμοι να προχωρήσουν με τις απαραίτητες  αλλαγές στους οργανισμούς των οποίων ηγούνται ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αλλά και να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους από τους πιθανούς κινδύνους.

Τι ίδια ώρα τι είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους CEOs στην Κύπρο;

Θα έλεγα πως υπάρχει ανησυχία για ένα πολύ ευρύτερο φάσμα επιχειρηματικών, κοινωνικών και οικονομικών απειλών. Στην Κύπρο, σημαντικότερη απειλή θεωρείται από τους CEOs η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης ενώ ακολουθεί η γεωπολιτική αστάθεια και οι υπερβολικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Επιπρόσθετα ο ρυθμός μεταβολής της τεχνολογίας, οι κυβερνοαπειλές, η διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων και η μεταβαλλόμενη καταναλωτική συμπεριφορά συνιστούν τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές απειλές για την Κύπρο όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Αναφέρατε την γεωπολιτική αστάθεια. Πώς επηρεάζει την Κύπρο το γεγονός πως βρίσκεται σε μια περιοχή όπου οι συγκρούσεις και η πολιτική αβεβαιότητα αποτελούν συνεχιζόμενα φαινόμενα;

Αναμφίβολά, η έκρυθμη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της  Μέσης Ανατολής, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Η χώρα μας ωστόσο αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο αξιόπιστους και ασφαλείς προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή. Ως εκ τούτου, τα τελευταία χρόνια, ένα ευρύ φάσμα τομέων της κυπριακής οικονομίας έχει επωφεληθεί από τις εξελίξεις στην περιοχή, μετατρέποντας πολλές από τις απειλές σε ευκαιρίες. Θα πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους χειρισμούς μας, καθώς με τον ίδια ευκολία που η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας έχει ευνοήσει κατά τα δύο τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να στραφεί εναντίον μας στο μέλλον, αν δεν πάρουμε τα σωστά μέτρα.

Πώς συγκρίνονται τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας με αυτά της Κύπρου;

Γενικότερα παρατηρούνται συγκλίσεις και ομοιότητες στις απόψεις των CEOs αφού και σε παγκόσμιο επίπεδο,  φαίνεται να επικρατεί μια υπέρμετρη αισιοδοξία τόσο για την πορεία του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος, όσο και για τις προοπτικές της δικής τους εταιρείας. Ωστόσο, οι ηγέτες  σε παγκόσμιο επίπεδο εκφράζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την ανησυχία τους για τις κυβερνοεπιθέσεις, τη διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων, τον αντίκτυπο της τεχνολογίας αλλά και για τις κοινωνικές απειλές, την τρομοκρατία και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Με βάση και τα αποτελέσματα της έρευνας, πώς θα σχολιάζατε την πορεία και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας;

Είναι σαφές ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων η Κύπρος έχει καταφέρει να  ισχυροποιήσει σημαντικά την οικονομία της, έχοντας εισέλθει σε περίοδο σταθερής ανάπτυξης με θετικές προοπτικές για τον επιχειρηματικό κόσμο. Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις παραμένουν και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, καθώς έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας μέχρι να φθάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα. Πρώτιστα η αντιμετώπιση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό ιδιωτικό χρέος αποτελούν βαρίδι για την οικονομία. Είναι σημαντικό λοιπόν να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην υιοθέτηση όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να θωρακίσουμε την κυπριακή οικονομία. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε με όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την κυπριακή οικονομία πιο εξωστρεφή, καινοτόμα και ανταγωνιστική. Μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και θα ευνοούν την ευκολότερη προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων συμβάλλοντας στην δημιουργία συνθηκών ευρύτερης κοινωνικής ευημερίας. Τα πιο πάνω αποτελούν κατά την άποψη μου το μεγάλο στοίχημα της Κύπρου. Στοίχημα που, αν κερδηθεί, θα δυναμώσει τη θέση της χώρας στους διεθνείς δείκτες επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

 

 *Τα αποτελέσματα της φετινής τοπικής έρευνας θα παρουσιαστούν ενώπιον εκπρόσωπων του επιχειρηματικού κόσμου και της Πολιτείας στις 11 Απριλίου, στη Λευκωσία.

 

Contact us

Konstantina Logotheti

Director - Marketing & Communications, PwC Cyprus

Tel: +357-22555108

Contact us

Konstantina Logotheti

Director - Marketing & Communications, PwC Cyprus

Tel: +357-22555108

Follow us