Η πορεία της Κύπρου μέσα στις Ευρωπαϊκές προκλήσεις

Άρθρο του Ευγένιου Ευγενίου, Διευθύνοντος Συμβούλου, PwC Κύπρου, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" 

Η εποχή που διανύουμε είναι γεμάτη προκλήσεις. Η Ευρώπη, αφού δοκιμάστηκε από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών, αντιμετωπίζει έναν κύκλο αστάθειας με απρόβλεπτες συνέπειες. H αστάθεια αυτή είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική, καθώς στο πεδίο της οικονομίας έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, μέσα από αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί. Η εύθραυστη ισορροπία στην Ευρώπη, απειλείται από ανησυχητικά φαινόμενα όπως το Brexit και οι αναταράξεις στην περιοχή της Καταλονίας. Πρόσθετες ανησυχίες δημιουργούν οι εστίες πολιτικού λαϊκισμού που αναφύονται και στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να παραβλεφθούν μια σειρά από συνιστώσες που συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό αυτών των φαινομένων. Η αποξένωση των πολιτών από τους μηχανισμούς λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Η δυσφορία για τις διογκούμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και η αμφισβήτηση και της ικανότητας των πολιτικών προσώπων να δώσουν λύσεις και να διανοίξουν νέους δρόμους.

Πέρα όμως από τα πιο πάνω σημαντικά προβλήματα, η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει και άλλες οικονομικές προκλήσεις, καθώς οικονομία και πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι κεντρικό ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με την οικονομική προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σύμφωνα με το World Economic Forum, η Ε.Ε. αποδίδει λιγότερο σε σύγκριση με τις προηγμένες οικονομίες του κόσμου, στο να δημιουργήσει μια οικονομία που στηρίζεται στην έξυπνη καινοτομία και γνώση. Είναι άλλωστε δεδομένο ότι οι αγορές μειωμένης ανταγωνιστικότητας, με υπέρμετρη ρύθμιση και λιγότερες πηγές χρηματοδότησης, οδηγούν σε ένα λιγότερο ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υπερβεί τη μέχρι τώρα υστέρησή της, αναπτύσσοντας τις ψηφιακές υποδομές και εξελίσσοντας τις δυνατότητες καινοτομίας που διαθέτει.

Η απάντηση στις προκλήσεις θα πρέπει να είναι «περισσότερη Ευρώπη» στο πλαίσιο της διαφορετικότητας των λαών που τη συνθέτουν. Μια Ευρώπη που θα είναι πιο κοντά στους πολίτες της και στις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα, πιο καινοτόμος, πιο ανοικτή και πιο ανταγωνιστική.

Μέσα σε αυτό το ρευστό Ευρωπαϊκό περιβάλλον, η Κύπρος καλείται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη πρόκληση παραμένει το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η ΕΚΤ «σπρώχνει» τις ευρωπαϊκές τράπεζες για την εξεύρεση περισσότερων κεφαλαίων δημιουργεί πιεστικές συνθήκες που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Αντιμετώπιση που θα πρέπει να είναι ολιστική και συστημική.

Σε μια περίοδο χαμηλής κερδοφορίας για τις τράπεζες και υψηλών αναγκών για επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές, προς αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος και του ανταγωνισμού των υπηρεσιών fintech, η ενοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων, όπου είναι δυνατό, και η μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή είναι πλέον αδήριτη για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων που να διασφαλίζουν την κερδοφόρα ανάπτυξή τους.

H κυπριακή οικονομία έχει ισχυροποιηθεί δημοσιονομικά ενώ ταυτόχρονα έχει εισέλθει σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία των οίκων αξιολόγησης και στην πτωτική τάση των spreads των κυπριακών ομολόγων. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα δρόμος για να φτάσει η Κύπρος στα επίπεδα εισοδημάτων και απασχόλησης πριν τη κρίση αν και είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο δείκτης ανεργίας έχει μειωθεί.

Για να δυναμώσει η κυπριακή οικονομία χρειάζεται αύξηση των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας. Πως λοιπόν μπορεί να συμβεί αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις. Στην «έξυπνη» εργασία αντί για τη σκληρή εργασία. Στην προσέλκυση επενδύσεων. Στη μετατροπή της καινοτομίας σε επιχειρηματική δράση. Στη μεγαλύτερη διασύνδεση της πανεπιστημιακής γνώσης και έρευνας με την αγορά εργασίας και το χώρο των επιχειρήσεων.

Η θέση της χώρας στους διεθνείς δείκτες επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, η ευκολία του επιχειρείν στη ψηφιακή οικονομία, σε θέματα έρευνας και καινοτομίας και η αξιολόγηση των μαθητών μας στο πρόγραμμα PISA είναι ενδεικτικές των κενών που υπάρχουν και των δράσεων που απαιτούνται.

Η επένδυση στην καινοτομία, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις αυριανές ανάγκες των παιδιών μας και η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, συνιστούν το τρίπτυχο προτεραιοτήτων για την κυπριακή οικονομία. Με τον τρόπο αυτό η Κύπρος μπορεί να κρατήσει κοντά της τους νέους ανθρώπους που αποτελούν ποιοτικό, ικανό και ταλαντούχο δυναμικό. Παράλληλα, μέσα από τις νέες θέσεις εργασίας, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ευημερίας για όλους.

Σε μια Ευρώπη που αλλάζει, η Κύπρος πρέπει να αλλάξει και αυτή με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Το μέγεθός μας, ως χώρα, είναι δεδομένο. Και όσα γίνονται στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια είναι γνωστά. Μέσα στις ευρωπαϊκές προκλήσεις, η Κύπρος οφείλει να έχει ξεκάθαρη πορεία. Να ξεπερνά τον εαυτό της. Να αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις της και να δημιουργεί νέες. Η πρόκληση για την Κύπρο είναι διττή: ανταγωνιστική καινοτόμα οικονομία και δυνατή κοινωνία.

Contact us

Konstantina Logotheti
Director - Marketing & Communications
Tel: +357-22555108
Email

Follow us