Να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα

Start adding items to your reading lists:
or
Save this item to:
This item has been saved to your reading list.

Jan 03, 2017

Άρθρο του Ευγένιου Χρ. Ευγενίου, Διευθύνοντος Συμβούλου PwC Κύπρου, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος"

Τη χρονιά που πέρασε, η Κύπρος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα προσαρμογής, επιστρέφοντας στις διεθνείς αγορές και πέτυχε ανάκαμψη της οικονομίας της. Αυτό πραγματοποιήθηκε μέσα στο χρονικό πλαίσιο που είχε τεθεί και χωρίς να χρειαστεί όλο το ποσό οικονομικής βοήθειας του προγράμματος. H επιτυχία αυτή οφείλεται στην πολιτική βούληση των τριών τελευταίων ετών, στη συλλογική, σκληρή δουλειά και στην κοινωνική συναίνεση και υπευθυνότητα των Κυπρίων.

Βεβαίως, μέσα σε ένα ρευστό και έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον οι προκλήσεις παραμένουν. Η μείωση της ανεργίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά  και η αστάθεια στο οικονομικό τοπίο της ΕΕ και της ευρωζώνης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το μεταναστευτικό πρόβλημα- και οι νέες ισορροπίες μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ε.Ε., είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις αυτές. 

Η Κύπρος καλείται να ανταποκριθεί άμεσα στα νέα δεδομένα και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη. Για να επιτευχθεί αυτό οφείλουμε να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε νέες διαφοροποιημένες στρατηγικές ανάπτυξης. Παράλληλα, επιβάλλεται να επικεντρωθούμε σε ενέργειες για την πλήρη αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου και την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης. Κάτι που θα εξασφαλίσει απρόσκοπτη και φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές. Αν και η πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business Report 2017», κατέδειξε ότι η Κύπρος ανέβηκε στην 45η θέση της γενικής κατάταξης, τέσσερις θέσεις καλύτερα σε σχέση με το 2015, είναι αναγκαίο να εργαστούμε σκληρά ώστε να βελτιώσουμε την κατάταξή μας σε όλους τους διεθνείς δείκτες επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Θα πρέπει λοιπόν ως χώρα να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, που εκσυγχρονίζουν το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και των θεσμών και που θέτουν τα δημόσια οικονομικά σε μακροχρόνια βιώσιμη βάση. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία της καινοτομίας και της γνώσης και μια κοινωνία που στέκεται αρωγός στους νέους ανθρώπους και στην επιχειρηματικότητα, στηρίζει τα start ups και ενισχύει την έρευνα & καινοτομία αλλά και τη διασύνδεση της με τις επιχειρήσεις, προσφέροντας προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Κεντρικός πυλώνας μίας τέτοιας εξωστρεφούς οικονομίας, είναι οι επαγγελματικές υπηρεσίες. Η PwC Κύπρου έχει τη δική της ιδιαίτερη συμβολή σε αυτήν την προσπάθεια. Αυτό άλλωστε θεωρούμε χρέος μας προς την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά πέρυσι, η PwC Κύπρου προχώρησε στην καταγραφή του συνολικού αποτυπώματος του οργανισμού, εξετάζοντας την ευρύτερη επίδρασή του στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Αυτό, για το οικονομικό έτος 2015, εκτιμάται στα €162.8 εκ. όπως προέκυψε από  την εφαρμογή της εξειδικευμένη μεθοδολογία Total Impact Measurement & Management, της PwC Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον ο οργανισμός μας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των κυπριακών επιχειρήσεων στη συλλογική προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη, ανακοίνωσε πρόσφατα ένα νέο  πρόγραμμα στήριξής τους. Μια σειρά από νέες, στοχευμένες δράσεις, θα προστεθούν στις προγραμματισμένες ενέργειες μας για το 2016-2017.

Λόγω των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων σε θέματα φορολογίας, διαφάνειας και ρύθμισης και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας σε σημαντικές για την Κύπρο αγορές, ο τομέας των υπηρεσιών βρίσκεται μπροστά σε νέες σημαντικές προκλήσεις. Η επικέντρωση στην ποιότητα, στην αποτελεσματική εποπτεία, η διευκόλυνση της διεξαγωγής επιχειρηματικών εργασιών μέσα από την απλοποίηση διαδικασιών, αλλά και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή καθώς και η βελτίωση των υποδομών, αποτελούν μονόδρομο. Χρειαζόμαστε νέες υπηρεσίες και νέες αγορές. Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε στα πλαίσια της ad hoc επιτροπής που συνέστησε η κυβέρνηση υπό την εποπτεία του Υπουργού Οικονομικών. 

Όλα τα πιο πάνω έχουν τη δική τους, ξεχωριστή σημασία αλλά θα πρέπει να τα δούμε υπό το πρίσμα της περαιτέρω ενδυνάμωσης της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού. Οφείλουμε λοιπόν να εργαστούμε συλλογικά, πολιτεία και ιδιωτικός τομέας μαζί ώστε να αποκαταστήσουμε πλήρως την αξιοπιστία μας και να βρεθούμε στις υψηλές θέσης κατάταξης των διεθνών δεικτών επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.  Για ένα κράτος που θέλει να είναι ελκυστικό επενδυτικό κέντρο, δεν υπάρχει τέλος στην προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό. Χρειάζεται συνεχώς να αναγνωρίζουμε τις νέες ευκαιρίες. Να μπορούμε να αλλάζουμε και να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά.

Contact us

Konstantina Logotheti

Director - Marketing & Communications, PwC Cyprus

Tel: +357-22555108

Follow us